onsdag 3 augusti 2011

Rigg för bottenmete efter sutare

Sutarmete är ett underligt påfund, det är något jag själv har fått märka, jag har fått mört, brax, gädda, sutare och mörtöga på sutarmete. Då frågar ni alla såklart; Hur gör han? Därför ska jag beskriva riggen jag använder för mitt sutarmete. Observera att jag inte är en gammal specimenräv utan har ganska nyligen blivit invigd i detta roliga fiske.

Metoden jag kommer beskriva handlar om sutarfiske med överblyat flöte.

Vi börjar med utrustningen. Att köpa dyra matchspön och liknande för detta fiske är lite overkill om du är nybörjare. Det blir såklart billigare om du kan använda spöna du redan har. Tur för mig var att jag redan hade en arsenal av olika fiskespön, så jag tacklade på mitt Ron Thompson Trout Mania 8'2'' Pickerspö, ett spö jag har använt tidigare till mete då det är lätt, har känslig topp och många spöringar. Sutaren har en tendens att ge rejäla rusningar, så välj ett spö som du själv är bekväm med. Om du inte är van att hantera ordentliga rusningar så bör du börja med en lite tyngre utrustning för att sedan arbeta dig neråt. Dennis, exempelvis, använder ett 5' Berkley Cherrywood som har en kastvikt på upp till 5 gram till sitt fiske.

Det är viktigt att ha längd i ditt spö, då detta gör det mycket lättare att få ut betet med den metod jag kommer beskriva.

Vad du behöver


Nästa steg är rullen, den är enligt mig ännu mer oviktig, sålänge den har bra linuppläggning, direktstopp och inte är för stor/liten för spöt så borde det mesta gå bra. Jag använder Shimano Nexave 1000FB till mina spön. Jag använder nu 0.20 nylonlina, när jag började fiska sutare använde jag 0.35 eftersom jag inte var van vid hur de fightas. Nylonlina är att föredra framför flätlina när det gäller detta fiske av flera anledningar, men mina främsta är att nylonlina sjunker lättare, den trasslar inte ihop blyhaglen lika lätt och man riskerar inte att rycka med sig fiskarnas överläppar vid mothugg då den inte är lika stum som en flätlina.

Så, dags för själva riggningen. Du börjar med att sätta ett gummistopp på linan.
Inte den bästa kameran kanske, men ni förstår nog vart jag vill komma.

När detta är gjort för ni på flötet, som bör ha en ganska lång antenn med en väl synlig topp. Jag använder dessa flöten för att de är lätta att vikta, syns bra och registrerar nafs väldigt bra.

Flötet är specat till 4 gram, det ska vi komma ihåg. När flötet är på plats knyter vi på kroken. Jag personligen använder så kallade Hair Rigs, ett begrepp som jag ska förklara ordentligt vid senare tillfälle, men det går lika bra med en vanlig krok, sålänge den är stark. När jag metar med vanlig krok använder jag Korda Long Shank i storlek 10-12 för att de är både starka och vassa.

Linan ser väldigt tjock ut, men det är mest pga dåliga ljusförhållanden. Denna hair rig är knuten på en 0.10 flätlina.

När kroken är på plats är det dags för sänken. Jag använder helt vanliga blyhagel för att de är billiga, och det kan gå åt många blyn. Börja med att sätta 3 gram bly ca 5 cm ovanför din krok.
Efter det sätter vi 4 gram bly ca 50 cm ovanför de tidigare blyhaglen. Agnar gör du enklast med majskorn, jag använder 2-3 stycken på en krok i stl 10-12, det är däremot viktigt att krokspetsen och hullingen syns ordentligt.

Ett billigt och bra mäsk får man genom att blanda blodpudding, majs, ströbröd och vatten, blanda, och forma till bollar i lagom storlek. Om du vill köpa mäsk kan jag varmt rekommendera både Swedbaits Sutarkung som finns att köpa påwww.metebolaget.se eller Fiskekompaniets Specimenmäsk, som finns på www.beoutdoor.se. Dessa läggs ut på platsen där du vill fiska, och så småningom bör det börja bubbla i ytan. Detta betyder att sutaren är inne på området för att äta. Där placerar du också din rigg.

Kom ihåg att du nu kör med överblyat flöte, så det är bara en liten del av flötet som ska synas ovanför ytan. På flötena jag använder ser jag till att inte mer än den röda delen av antennen syns. När du väl får napp så kommer flötet att lyftas upp, och det är då det roliga börjar! Kom ihåg att göra ett ordentligt mothugg när flötet lyfter, och även att flötet kan ge andra indikationer på hugg, exempelvis att det börjar åka iväg sidledes eller tillochmed dyka lite mer, allt beror på hur sutaren tar ditt bete. Hoppas att det här hjälper dig att komma igång med ditt sutarmete, tveka inte att kommentera för att få svar på frågor eller klagomål på eventuella fel!

SKITFISKE!


När du väl har tagit din första sutare så kan du faktiskt bli lika glad som halvt byxlösa Robin blev tidigare idag!

2 kommentarer: